Unicon og Volvo tager nyt stort skridt i samarbejde:

Præsenterer verdens første elektriske trækker og betontrailer på TRANSPORT 2023

 Danmarks største producent af færdigblandet beton, Unicon, præsenterer sammen med Volvo Trucks det næste udviklingskridt for fuldt elektriske betonbiler, når verdens første elektriske trækker- og betontrailerkombination præsenteres fra den 20. - 22. april på TRANSPORT 2023 i Herning. Lanceringen markerer ikke blot en ny milepæl i Unicons omstilling af sin flåde, som både tæller landets eneste elektriske betonbil og hybride betonbiler, men også et stort skridt for hele branchen mod emissionsfri betonbilsløsninger med stor rækkevidde og nyttelast.

 Det er nu muligt at indsætte elektriske betonbilsløsninger med en rækkevidde på op til 300 kilometer uden genopladning og med læsstørrelser på over 10 kubikmeter færdigblandet beton, når Unicon og Volvo Trucks præsenterer verdens første elektriske trækker- og betontrailerkombination fra den 20. - 22. april på TRANSPORT 2023 i Herning.

Niels Studsgaard - Logistics Director Unicon A/S, Line Christensen - Logistics Manager Unicon A/S, Jørgen Dalgaard - Fleet Manager Unicon A/S, Christian Elleby - Procurement & Supply Chain Director Unicon A/S

Trækkeren er en Volvo FM Electric med 540 kWh batterikapacitet, der er koblet sammen med en Liebherr semitrailer med 12 kubikmeter tromle. Med denne løsning er al hydraulik fjernet, så der arbejdes med den højeste energieffektivitet, der i dag er mulig. Den elektriske trækker og betontrailer vil allerede fra maj dagligt levere færdigblandet beton med udgangspunkt i Unicons Avedøre-fabrik – uden emissioner på hverken veje eller byggepladser.

- Det fuldt elektriske vognsæt er det første af i alt otte sæt af samme type, som bliver indsat i Storkøbenhavn inden for de næste 10 måneder. Med denne flåde bliver det for første gang muligt at tilsikre emissionsfri levering til selv store støbninger med kontinuerlige leverancer på sjællandske byggepladser. Vognsættene vil sammen med Unicons sjællandske lastbilflåde af mobile betonpumper, der alle kører på det miljøvenlige brændstof HVO, udgøre en helt unik mulighed for at reducere emissioner i forbindelse med levering og pumpning af færdigblandet beton, forklarer Christian Elleby, Supply Chain & Procurement Director i Unicon.

Lanceringen af verdens første elektriske trækker- og betontrailerkombination sker i forlængelse af, at Unicon i september 2021 kunne sende verdens første serieproducerede elektriske betonbil på vejene. Betonbilen har vist sig at være ekstremt driftssikker og har samtidig forbedret arbejdsmiljøet for chaufføren. Dermed tager Unicon et stort skridt mod en fuldstændig emissionsfri lastbilflåde efter flere års intensivt udviklingsarbejde i samarbejde med Volvo Trucks og Liebherr-Mischtechnik.

- Udviklingen af det fuldt elektriske vognsæt er et stort skridt for os som virksomhed. Vi har nu fået muligheden for at indsætte elektriske betonbilsløsninger, der i effektivitet kan måle sig med de mere traditionelle betonbiler med forbrændingsmotor, forklarer Christian Elleby.

Christian Elleby - Procurement & Supply Chain Director Unicon A/S, Transportminister Thomas Danielsen, Joakim Nilsson - Volvo Danmark

Mod en emissionsfri flåde
Unicon har sat et mål om at reducere CO2-udledningen fra sin flåde med 30 procent i 2025 sammenlignet med 2019. Unicon har samtidig en klar strategi om, at flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035.

- Det er afgørende for Unicons ambitioner, at vi har stærke samarbejdspartnere. Volvo Trucks giver os med deres store elektriske modelprogram en unik platform til at udvikle de rigtige løsninger til Unicons behov, således at vi kan nå vores ambitiøse mål om en emmisionsfri betonbilsflåde i 2035, lyder det fra Christian Elleby.

Hos Volvo ser man elektriske lastbiler som en vigtig del af løsningen til at reducere CO2-udledningen, og der mærkes en tiltagende interesse for elektriske lastbiler hos kunderne.

 - Vi er ekstremt stolte over at kunne fremvise verdens første elektriske trækker- og betontrailerkombination på vores stand på TRANSPORT 2023 i Herning. Der er imidlertid også behov for, at flere tager disse nye typer af biler til sig, så vi i fællesskab kan reducere CO2-udledningen fra transportsektoren. Derfor er vi meget glade for samarbejdet med Unicon og ser frem til at levere endnu flere elektriske lastbiler til Unicon i 2023 og kommende år, siger Joakim Bansholm Nilsson, forretningsudviklingschef for Zero Emission i Volvo Danmark.